Årets Kristina

Kristinadagen 2020Den som går sin egen väg behöver ingen karta

Drottning Kristinas förmyndarregering i Sverige gav Kristinehamn stadsrättigheter och sitt namn år 1642. Efter 375-årsjubileet 2017 anordnas Kristinadagen, ett evenemang i stadskärnan för att uppmärksamma drottningens koppling till staden och fira hennes namnsdag den 24 juli. Firandet har utformats utifrån olika teman som på ett eller annat sätt lyfter fram drottning Kristinas starka karaktär och intressen. Drottning Kristina är en av Sveriges mest berömda och omskrivna regenter genom tiderna och det finns mycket att lyfta fram både ur ett historiskt, nutids- eller framtidsperspektiv.
 

Årets firande blir utnämningen av Årets Kristina

Istället för ett evenemang utses i år Årets Kristina i samarbete med NKP och Omtänksamma Kristinehamn. Årets Kristina vinner ett presentkort av värde 2000 kr hos Omtänksamma Kristinehamn och en Kristina t-shirt med drottningens citat ”Den som går sin egen väg behöver ingen karta”, som också är årets tema.

Årets tema: ”Den som går sin egen väg behöver ingen karta”

Drottning Kristina var en person som inte följde normen utan alltid gick sin egen väg. Hon var modig och vågade stå upp för sig själv och det hon ville. De flesta minns drottning Kristina tack vare sina djärva val i livet. Bland annat valde hon att inte gifta sig och vid 28 års ålder abdikerade hon, flyttade till Rom och blev katolik. Kristinehamn fick stadsrättigheter och stadens namn efter drottningen och därför firar vi hennes namnsdag lite extra den 24e juli. Är Du eller känner du en person om går sin egen väg precis som drottning Kristina?

Är du eller känner du Årets Kristina? Nominera här

Nominera Årets Kristina på aretskristina2020 eller hos Turistbyrån senast 14 juli.
Årets Kristina presenteras sedan i NKP i samband med Kristinadagen 24 juli. Årets Kristina utses av en Jury med representanter från Visit Krisitnehamn, NKP och Omtänksamma Kristinehamn. 
Årets Kristina utgår från personlighet och karaktärsdrag, inte kön eller namn. Du behöver alltså inte vara kvinna eller heta Kristina för att kunna bli nominerad till Årets Kristina.