Gustafsviks herrgårdsmiljö med park och kyrkogård

Gustafsviks herrgårdsmiljö som ligger vid Kristinehamn och har nationellt historiskt värde.
Herrgårdens huvudbyggnad brann ner 1967, men de två fristående flygelbyggnaderna och förrådshusen samt det storslagna dasset finns kvar.Ursprungligen hette platsen Västervik, men fick sitt nuvarande namn efter att gården fått besök av Gustav III 1772.

Georg Adlersparre, som var en av initiativtagarna till statskuppen 1809 då Gustav IV Adolf Avsattes som kung, övernattade på Gustafsvik på våren under sin marsch mot Stockholm med högra flygeln av västra armén som han förde befäl över. Han träffade där den unga Louise Linroth, som han gifte sig med på hösten efter genomförd statskupp. De bosatte sig på Gustafsvik, som han övertog av sin svärfar 1811 och lät inreda den östra flygeln som sitt tjänstekontor.

Den västra flygeln är renoverad genom mångåriga sommararbeten, som skedde under 1990-talet i form av internationella byggnadsvårdsläger under ledning av Föreningen för Byggnadskultur i Kristinehamn. Vid bilparkeringen på yttre gårdsplanen framför västra herrgårdsflygeln finns en informationstavla som beskriver hela herrgårdsområdet och dess ägarhistoria. Det är inte många inredningsintresserade som har missat att Ernst Kirchsteiger renoverade flygeln på Gustafsvik i Kristinehamn 2016.
Platsen har gjort succé och lockar besökare från hela landet.

Skyltar med information på svenska finns på platsen. I närheten finns Vänerviken, ridklubben, Österviks kapell, stadsbondgården, Kristinehamns konstmuseum och ett fågeltorn med rikt fågelliv.

Beställ historisk guidning av området genom konsult Christina Skan
http://konsultchristinaskan.se/

Gustafsviks Herrgårdsområde kommer att vara öppet onsdagar kl. 13-16 och lördagar kl. 12-15 under juli och augusti månad 2017. Trädgården blommar, efter säsong.

LEVANDEGÖR HISTORIEN
Ta chansen att driva verksamhet vid Gustafsviks Herrgårdsmiljö! Den 20 april öppnar anbudstiden för entreprenörsverksamhet på området. Herrgårdsmiljön är en fantastisk plats både ur historiskt och framtida perspektiv.
- Vi vill skapa intresse för att locka en entreprenör som vill driva verksamhet på platsen. Vi öppnar upp för både små och stora aktörer att komma in och det ska bli väldigt spännande att se vem som kan driva historien vidare. Det är inte vem som helst som får chansen att driva verksamhet i 1700-talsmiljö, säger turistchef Ulrika Ganterud Evermark.
Kristinehamns kommun har avsatt en investeringsram på runt 3 miljoner kronor under förutsättning att vi hittar en entreprenör som vill hyra byggnad och mark innan augusti.

Evenemang som drar publik inbokade
Under sommaren 2017 finns flera evenemang inbokade vid Gustafsvik: Lekaresällskapet har sina föreställningar den 1-16 juli och Gundegabaletten sin sommaravslutning den 15 juli.
Under 2017 är det hyra av befintliga lokaler som gäller. Tillsammans med de bokade evenemangen ger det ett bra underlag för företag att driva exempelvis caféverksamhet.

Ta vid där Ernst slutade
- Vi vill få hit ett företag som på något sätt vill levandegöra historien. Med det menar vi att vi gärna vill ha någon som kan ta vid där Ernst slutade och ta historien vidare. Entreprenörskapet kan bygga på historien och den landsbygdstradion som finns här. Vi pratar om lokalproducerad mat, livsstil, vi tror att det skulle passa bra med någon form av gårdsbutik, matlagningskurser, konferenser eller annat, förtydligar Ulrika Ganterud Evermark.
- Vi vill inte styra något, utan förlitar oss till entreprenörernas fantasi. Det vi önskar är dock en huvudentreprenör, som kan ha flera andra entreprenörer knytna till sig.

Både lokalt och regionalt intresse
- Vi tror att det både kan finnas ett lokalt och regionalt intresse. Vi har redan fått in ett antal intresseanmälningar, och ser gärna att de som har anmält intresse lämnar ett anbud.
Det går inte att bo här, underlaget är riktat mot att det ska bli ett besöksmål. Marken är ett kulturreservat vilket gör att det inte går att ha ett enskilt permanent boende på platsen. Men ett tillfälligt boende som pensionat går, avslutar Ulrika.
INFO
Plats
Arrangör
Väneröar
Kristinehamn
055088187
Namn
Gustafsviks herrgård
Adress
Hjälmarsnäsvägen
2
681 95 Kristinehamn
Kommun: Kristinehamn
Beskrivning
Herrgården ligger bredvid Kristinehamns ridklubb med bla café.
Vägbeskrivning
Från Kristinehamns centrum kör E18 mot Karlstad. Vid Kroksvikskorset sväng vänster och kör sedan rakt fram. Herrgården ligger på vänster sida vid ridklubben.
Tillbaka
Kristinehamn
Gratis
Historia
Natur