Kristinadagen

Drottning Kristinas förmyndarregering i Sverige gav Kristinehamn stadsrättigheter och sitt namn år 1642. Efter 375-årsjubileet 2017 anordnas Kristinadagen, ett evenemang i stadskärnan för att uppmärksamma drottningens koppling till staden och fira hennes namnsdag den 24 juli. Firandet har utformats utifrån olika teman som på ett eller annat sätt lyfter fram drottning Kristinas starka karaktär och intressen. Drottning Kristina är en av Sveriges mest berömda och omskrivna regenter genom tiderna och det finns mycket att lyfta fram både ur ett historiskt, nutids- eller framtidsperspektiv.

I samarbete med NKP och Omtänksamma Kristinehamn utsågs år 2020 för första gången Årets Kristina. Årets Kristina vann ett presentkort av värde 2000 kr hos Omtänksamma Kristinehamn och en Kristina t-shirt med drottningens citat ”Den som går sin egen väg behöver ingen karta”, som också var årets tema.

För att vinna Årets Kristina skulle man likt Drottning Kristina vara en person som inte följde normen utan alltid gick sin egna väg. Drottning Kristina var modig och vågade stå upp för sig själv och det hon ville. De flesta minns drottning Kristina tack vare sina djärva val i livet. Bland annat valde hon att inte gifta sig och vid 28 års ålder abdikerade hon, flyttade till Rom och blev katolik. 

Årets Kristina utgår från personlighet och karaktärsdrag, inte kön eller namn.

“Den som går sin egen väg behöver ingen karta”

- Drottning Kristina
Årets Kristina 2020 blev Marie-Louise Englund

Marie-Louise bestämde sig vid 50 års ålder att följa sin dröm och studera till förskolelärare. Men allt var inte en dans på rosor, när hon kom in på sin drömutbildning fick hon reda på att hon hade cancer. Men trots strålning klarade hon av att fortsätta sina studier och tog sig igenom utbildningen. Idag är cancern tillbaka men trots detta vill hon vidareutbilda sig till ateljerista. För Marie-Louise vill försöka få en förskola som passar alla barn, där alla blir sedda.

Så likt Drottning Kristina är Marie-Louise modig, följer inte normen och går definitivt sin egen väg.