Öluffa

Säsongen 2017 närmar sig. 

Mytomspunna Saxholmen och Kalvön är nya destinationer 2017. Nytt i sommar är att du kan stanna till på en ö och åka vidare till nästa. Det har aldrig varit så lätt att upptäcka Vänern som i sommar - välkommen till Vänerhavet!

Stöten börjar gå 17 juni och turbåtarna börjar 23 juni, se tidtabellen nedan.

Tidtabell 2017

Båttur på Vänern

Välkommen till Vänerlivet sommaren 2017. Kliv på en båttur som tar dig ut på Vänerhavet, ta sikte mot en ö. Doppa fötterna, gå på upptäcktsfärd, bada, grilla och tälta. Här trivs alla åldrar. Upptäck en naturskön miljö omgiven av rent och klart vatten som till och med går att dricka utan rening mitt ute på sjön. Du kan även ta turbåten till Värmlands största stad Karlstad för shopping, museer och annat kul eller stanna vid kulturbygden Hammarö Lövnäs. Både buss, tåg och båtturer går tillbaka.

Vi rekommenderar dig att ta båten oavsett om solen skiner eller om det regnar då du antingen kommer till öliv med bad och vandring eller till storstadsliv. 

Öluffa 

Säsongen går båten mellan 23 juni - 25 juni, 1 - 30 juli. Du kan både åka turbåt Norra Vänern och Öluffa Kristinehamns skärgård. 

Öluffa ut på Vänerhavet till en Vänerö. Doppa fötterna, gå på upptäcktsfärd, bada, grilla, tälta, hiva upp en spann vatten och släck törsten. Ta sikte mot en ny ö. 

Köp biljett: Du kan köpa biljett direkt på båten. Det går bra att betala med reskassa (Värmlandstrafik), kort eller kontanter. Buss/tåg Karlstad - Kristinehamn www.varmlandstrafik.se

Kristinehamn - Karlstad (3 zoner, enkel)

Vuxen: 160 kr 
20-25 år: 140 kr
7-19 år: 120 kr
0-6 år: gratis

Kristinehamn - Alvön/Långön (1 zoner, enkel)
Vuxen 80 kr
20-25 år: 70 kr
7-19 år: 60 kr
0-6 år: gratis

Stöten 

På Vålöns östra sida finns Sandvikarna, en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder med en lekplats som är omtyckt av barnfamiljer. Vålön - Kalvön - Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över horisonten. Delar av Sandvikarna är tillgänglihetsanpassade med gångväg till badramp,anpassad toalett för rullstolsburna, grillstäder och informationstavla. Du får ta hunden med dig på Stöten. 

Kliv på Bojorten

Bojorten

Sommaren 2017 kan du åka på pirattur med skattjakt, Vålösundskryssning, kryssning med Trerätters meny, musikquiz-kryssning, kryssning med musik eller tur mellan Kristinehamn - Karlstad - Kristinehamn. 

I Kristinehamns stadsvapen återfinns en bild av en bojort, en från början nederländsk båttyp som under lång tid användes för att frakta tackjärn från Bergslagen till järnbruken runt om i landet. Några äkta båtar av den typen finns inte längre bevarade i Norden, men i Kristinehamn har man som ett EU- och arbetsmarknadsprojekt, konstruerat en sådan. -Båten heter Christine af Bro, är 29,5 meter lång och väger 130 ton.

Av säkerhetsskäl och för allas bästa tar inte Bjorten ombord hundar. Välkommen ombord.