Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum

helschon

Nyfikenhet gav mig friden i Kristinehamns kyrka. Mitt bygg- och konstintresse fick sina svar när jag trädde in genom kyrkporten. Är du frågvis samt söker inre ro, gör som jag … ta vara på dessa stunder. Kliv in du med och känn dig välkommen inom dessa väggar.

Jag som relativt nyinflyttad till den fagra staden Kristinehamn hade som mål att granska alla sevärdheter så snabbt som möjligt. Just för att hemstadga mig! Det undkom mig inte att i Kristinehamn, som är en tätort i Kristinehamns distrikt i Värmland och centralort i Kristinehamns kommun, fanns det en kyrka som är värt att förtro sig med.

Till min glädje ligger kyrkan väldigt centralt på Nya Kyrkogatan 3, dit kan jag ta mig till fots. Den historiska byggnaden uppfördes under nygotik, en stilriktning från 1800-talet som härstammar från Europa. Den svenske, självlärda arkitekten, Carl Brunius ritade kyrkan 1846 som invigdes den 10 oktober 1858.

Här, inom dessa väggar finner jag andakt och tystnad. Själen behöver sitt… även ögonen kan få sin fröjd och återhämta sig någon stund på den graciösa utsmyckningen. Orgel, tavlor, ljuskronor, dopfunten samt kyrkans oumbärligaste, Krucifix från 1300 talet, återspeglar mystiken som jag inte i övrigt kan få till vardags.

Även miljön runt om Kristinehamns kyrka är värd sin tid. Här har jag vandrat och funnit flera gravstenar som väckt mitt intresse bl.a. en grav där vår nationala skalds Gustaf Frödings familj ligger begravda.

Helena Schön, Kristinehamn

Helena tipsar även om några andra smultronställen i Kristinehamn i sina tävlingsbidrag:

 

Fina miljöer på Gustafsviks herrgårdspark och konst & kultur på Kristinehamns konstmuseum.

Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum
Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum
Nej