10 saker att göra i kristinehamn 2021

10 saker att göra i Kristinehamn 2021

2020 blev minst sagt ett konstigt år där inget var sig likt. Det finns mycket vi längtar efter nu, inte minst att kunna krama våra nära och kära igen. Nu när vi går in i 2021 så vill vi göra det med nya mål och ambitioner och med en positiv syn på framtiden. Vi blickar framåt och har listat 10 nyårslöften att bocka av under 2021.

1. Övernatta utomhus

Vi är många som upptäckt tjusningen med att komma ut och vandra i skog och mark under 2020. Men 2021 är året som vi ska ta en flerdagars-tur och övernatta utomhus. Längs Järnleden finns en fin rastplats vid Ljustjärn med både vindskydd och plats för att slå upp enstaka tält. Här finns även eldplats och torrdass. Inte minst är platsen vackert belägen med utsikt över tjärnen omgiven av tät skog. 

I närheten av Vänern hittar du även Visnums Kils-lederna i fina naturreservat, med Vänervy och en raststuga där du kan övernatta om du inte vill sova under bar himmel.

Ta också del av Jessicas 10 tips om vad du ska tänka på när du packar din ryggsäck inför din vandringstur.

2. Öluffa i Kristinehamns skärgård

Hoppa på en turbåt ut till någon av öarna i sommar. I Kristinehamn har vi flera fina båtar som går ut till olika öar i Vänerskärgården. Välj mellan sandstränder eller solvarma klippor och blicka ut över den obrutna horisonten.

3. Besöka en herrgård

Det är något speciellt med herrgårdsmiljöer. Gamla, vackra byggnader med så mycket historia som sitter i väggarna. Vilka var de som bodde här och hur var livet på en herrgård på den tiden? I Kristinehamn finns flera herrgårdar att besöka; Gustafsviks herrgårdspark med sitt Österviks kapell, Värmlands Säby gård och Presteruds Herrgård. Avsluta utflykten med att njuta av den fantastiska maten på White Guide-rekommenderade Ölme Prästgård.

4. Paddla kajak

Alla utomhusaktiviteter har gett mersmak och har du inte provat kajak än så är det definitivt dags 2021. Vår vän outdoor-experten Jessica Lindqvist paddlar mycket kajak och tipsar om olika rutter både för nybörjaren och den vana paddlaren. Du kan hyra kajak hos Vänerkajak eller Stadshotellet

5. Beundra "Gamla Stan"

Ta en promenad och upptäck alla fina gamla hus och byggnader i Kristinehamn. Kvarteret Vågen har genom århundraden varit stadens hjärta. Trädgårdsgatan på andra sidan Södra Torget är också väldigt vacker att promenera på. Varför inte boka in en guidad stadsvandring och lära dig mer om Kristinehamns historia? Eller gör en stadsvandring på egen hand med hjälp av de 9 skyltarna som är utplacerade i centrum, turen kallas "Gamla Stan".

6. Laga mat över öppen eld

Det finns många eldplatser att utforska i Kristinehamn och maten smakar ju alltid bäst utomhus. Varför inte laga en värmande soppa vid utkiksplatsen vid Picassoparken? Eller kanske grilla korv vid Österviks Stadsbondgård? Förbered så mycket som möjligt hemma och packa med de redskap som behövs, ved och en termos med kaffe eller varm choklad. Pinnbröd är en mumsig klassiker som får räknas till matlagning, väl?

7. Besöka en gårdsbutik

Gör en utflykt till en gårdsbutik på landet eller i centrum, i Kristinehamn finns flera att åka och hälsa på! Passa på att handla närproducerat från våra lokala aktörer. Fynda ostar, charkprodukter, ägg, honung, lammskinn, knäckebröd, hantverk och mycket mer, allt i mysiga gårdsmiljöer. 

8. Cykla mellan Gustafsviks herrgårdspark och Picassoskulpturen

En sträcka på ca 14 km längs med vackra Vänerinloppet Varnumsviken. Det är en fin tur som delvis följer en del av Järnleden mellan Gustafsvik och Kristinehamns gästhamn. Vidare från gästhamnen och ut mot Picassoparken cyklar du längs den vackra strandpromenaden där du passerar brygga efter brygga med båtar och för att inte tala om alla fantastiska hus längs vägen. Glöm inte att stanna upp ibland och njuta av vyerna.

9. Njuta av god mat och drinkar

Kristinehamn har ett brett utbud av restauranger i hög klass vilket är väldigt lyxigt. Det ska bli en fröjd att kunna samlas och gå ut och äta tillsammans igen! När vi väl är ute så missar vi inte att ta en drink eller två på Stadshotellet som kan stoltsera med otroligt skickliga servitörer i baren.

10. Göra en Värmlandsutflykt

Värmland har mycket att erbjuda och hade vi inte hade tänkt på det tidigare så har vi definitivt börjat upptäcka det nu efter 2020 års hemester. Kanske är det ett speciellt café som lockar, utförsåkning eller kanske är det en kulturutflykt du drömmer om? Oavsett vilken typ av Värmester du är sugen på så hittar du massor av inspiration hos Visit Värmland.

Öluffa med någon av Kristinehamns turbåtar
Öluffa med någon av Kristinehamns turbåtar
Njut på White Guide-rekommenderade Ölme Prästgård
Njut på White Guide-rekommenderade Ölme Prästgård
Paddla kajak i Kristinehamns skärgård
Paddla kajak i Kristinehamns skärgård
Beundra de gamla trähusen i Kvarteret Vågen
Beundra de gamla trähusen i Kvarteret Vågen
Nej