Gustafsviks herrgård

Historien om Gustafsviks herrgård

Gustafsviks herrgård har en händelserik historia bakom sig med kungligheter, kärlekshistorier och kanske den mest kända, branden 1967 som slutade med att hela herrgårdsbyggnaden brann ner och lämnade flygelbyggnaderna, magasinen och trädgården ensamma kvar. 

Gustafsviks herrgård innan branden i Krisitnehamn

1425 - 1772

Gustafsvik nämns första gången 1425 i ett köpekontrakt men från början hette gården Västervik. Det var 1551 som gården delades in i Västervik och Östervik. Axel Linroth och Sara Maria Stedth flyttade 1736 till Västervik och vid denna tid var gården mycket förfallen. Paret byggde allé och senmurar innan Axel dog, efter detta fortsatte änkan Sara maria Stedth arbetet. Under hennes ledning blev Västervik en stilig herrgård med flyglar. Efter att Gustaf III besökte gården 1772 ändrades namnet från Västervik till Gustafsvik.
Familjen Adlersparre

1809 - 1871

Georg Adlersparre var befälhavare för den västra armén och i mars 1809 marscherade de mot Stockholm och blev då inbjudna till Gustafsvik där Georg blev förälskad i husets dotter Lovise. Bröllopet mellan Georg och Lovise ägde rum under hösten 1809 och paret blev då ägare av Gustafsvik. 1819 föddes deras fjärde barn Rudolf som efter Georg och Lovises bortgång tog över Gustafsvik. År 1871 anlades Gustafsviks kyrkogård där Adlersparre-släkten ligger begravda.
Gustafsviks herrgård

1886 - 1967

1886 gick Gustafsviks ur Adlersparres ägo och C.G Platin köpte upp gården och herrgården renoverades och fick ett slottsliknande utseende. Familjen Gyllenberg är den sista privata ägaren och äger gården i 30 år. Trädgården och parken förenklas. Allt större ytor användes för odling. Köksträdgårdsdelen utarrenderades tidvis som handelsträdgård. 1957 köper Kristinehamns kommun upp egendomen och 1967 på valborgsmässoafton brann huvudbygnaden ner till grunden genom en anlagd brand.
Lufthuset på Gustafsvik i Kristinehamn

1967 - 2016

Kvar efter branden stod de två flygelbyddnaderna, magasinen och parkområdet. Mellan 1994-2000 hölls byggnadsvårdsläger i flyglarna och från 1995 fanns det även trädgårdsrenovering med lägerverksamhet på Gustafsvik. 2016 renoverades den västra flygeln av Ernst Kirchsteiger i TV4:s program Sommar med Ernst och Jul med Ernst. Under programmet byggde även Ernst ett lufthus med växthus.
Gustafsviks herrgårdscafé 2018

2018 - 2019

Under 2018 öppnade Nissebo Trädgård upp trädgårdsverksamhet på Gustafsvik och trädgården har förvandlats i sann Gustafsviks-anda. Samtidigt öppnade även Sockerslottet upp sitt Herrgårdscafé i den västra flygeln. Renoveringen av den östra flygeln, för att efterlikna den västra flygeln, påbörjades. Under 2019 gjordes renoveringen av den östra flygeln klart och nu står två vackra rosa flygelbyggnader i herrgårdsparken. Under sommaren hittade du present- och inredningsbutiken Butik Östra Flygeln i den nyrenoverade flygeln, i den västra flygeln hittade du Spishyllans trädgårdscafé och ute i trädgården hittade vi även i år Nissebo Trädgård med grönsaker odlade enligt ekologiska principer.
Gustafsviks herrgårdspark

2020

Under sommaren 2020 hittar du Gustafsviks Trädgårdscafé i den västra flygeln och inredningsbutiken Tant Anna i den östra flygeln. En nyhet för i år är även att en bigård etableras i parken med både en visningsbikupa samt två vanliga bikupor som producerar honung. Utöver detta finns även nya historiska skyltar runt om i parken samt flera roliga nyheter i Barnens Gustafsvik.