Kajaktur i Kristinehamns skärgård

Friluftsnörden Jessica delar med sig

Jessica är ständigt på jakt efter nya naturupplevelser. Hon paddlar kajak och hittar nya paddlingsrutter, seglar, arrangerar långfärdsskridskoturer på Vänern med Friluftsfrämjandet eller ger sig ut på vandringstur med övernattning i vindskydd. Det är bara några av de aktiviteter som Jessica gärna tar sig an. Vi på Turistbyrån har tagit en snackis med Jessica som mer än gärna delar med sig av sina bästa friluftstips i Kristinehamn.
 1. Alvöns sydspets

  Min absoluta nummer ett naturupplevelse i Kristinehamn är att ta mig ut till Alvöns sydspets. Det är svårt att tro att det är insjövatten och att det inte är havet du tittar ut över. Här ligger den perfekta utsiktsplatsen över Vänerhorisonten. Det finns en grillplats på andra sidan Alvön vid bryggorna, dit kan du enkelt ta dig med Båtbussen på sommaren. Det går också bra att paddla kajak eller åka långfärdsskridskor till Alvön. Läs mer om Alvön.

 2. Öluffa med kajak

  Kajak går i stort sett att paddla året runt om du är lite van. Om det är vindstilla så är mitt bästa tips att paddla runt öarna. Det är en tuff utmaning, men det går. Lägg i vid Kapurja och paddla ut från sundet söderut längs den östra sidan om Vålön, och fortsätt förbi Kalvön och Sibberön. Här rundar du öarna och fortsätter norrut längs den västra sidan av öarna så att du paddlar inomskärs. Nu kan du fortsätta västerut och runda Alvön och Långön och sedan tillbaka mot Kapurja. Se rutten på kartan Om du vill övernatta så kan jag tipsa om att det finns en enklare stuga ute på Sibberön, där finns även grillplats och utedass. Är det lite för blåsigt ute på sjön eller om du är ute efter en enklare paddlingstur så är det fantastiskt fint att paddla inom Varnumsviken och Vålösundet. Läs mer om Sibberön.

 3. Vandra Järnleden

  Jag vill varmt rekommendera att vandra Järnleden som är en kvalitetssäkrad Värmlandsled. Den är tre mil lång och sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn, förbi Marieberg och Östervik, Niklasdam, Bergsjön och upp till Nässundet. Om du inte vill gå hela så kan du gå en del av leden, allra finast är etappen från Niklasdam och uppåt där du vandrar genom väldigt vacker natur. Vid Ljustjärnen kan du övernatta i vindskydd. Är du fågelintresserad så rekommenderar jag dig att ta ett stopp vid Varnumsviken som har ett rikt fågelliv. Läs mer om Järnleden.

 4. Långfärdsskridskor på Vänern

  Tillsammans med Friluftsfrämjandet arrangerar Jessica långfärdsskridsko-turer på Vänern när isen tillåter. Känslan att flyga fram över Vänern mot horisonten samtidigt som du hör isen sjunga under dig är näst intill obeskrivlig. Jag brukar starta vid Ölmeviken eller Klingtorpsviken. Om isen tillåter så kan du också utgå från Marieberg. Det är jättefint att åka längs Hjälmarsnäs och västerut. Läs mer om långfärdsskridskor

 5. Tysktjärnen 

  Naturen med sina myrmarker runt Tysktjärnen är helt fantastisk. Marken är så syrefattig här så tallarna som växer är gamla men de blir ändå inte så stora. Det är väldigt häftigt att se hur biotopen påverkar växtligheten. På tjärnen kan du åka skridskor och här finns även fina vandringsleder med spång. Det här är ett område som jag ska utforska mer framöver!

 6. Vandring på öarna

  Mellan Vålön, Kalvön och Sibberön går en fyra km lång vandringsled. Du tar dig lätt mellan öarna som är sammanlänkade med gångbroar. Här finns både sandstränder och klippbad och i naturreservatet på Sibberön vandrar du i orörda marker och skogar. Sibberöns klippiga sydspets är helt fantastisk. Ta turbåten Stöten till Vålön, den går från Vålösundsbryggan strax innan Picassoskulpturen. På Sandvikarna, Vålön finns vindskydd och plats för tält att övernatta vid, samt grillplats, dricksvatten och utedass. Läs mer om Stöten

 7. Segla i skärgården

  Kristinehamns skärgård är en riktig pärla att segla i. Farlederna är markerade och i den hyfsat orörda skärgården finns jättevackra öar. Har du tur så kan du hitta en plats där du är helt själv. Om du inte har egen båt så kan du hyra segelbåt hos Elvina Marin. Läs mer om att hyra segelbåt.

 8. Skagern runt på cykel

  Kvar på min önskelista står att cykla Skagern runt. Sträckan är tio mil lång och det finns både vindskydd och eldplatser längs vägen så det går att övernatta om du vill. Jag tänker mig att det är en härlig upplevelse med både vacker och varierande natur, vatten och bad på turen. Läs mer om vandrings, cykel och ridleden Skagern runt

 9. Se örn

  Är du fågelintresserad vill jag tipsa dig om att det finns örn att se runt Ölme. Örn kan även ses vid Kungens rastplats, Inre Kilsviken och Hult. Se fågelskådning på kartan

Tips från turistbyrån - kartor på vandringsleder hittar du här:
https://www.visitkristinehamn.se/sv/vandringsleder-med-kartor#vandringsleder

Ta också del av Jessicas 10 tips om vad du ska tänka på när du packar din ryggsäck inför din vandringstur.

Nej