Kristinehamns Historiska

Varför och hur blev Kristinehamn stad? Kliv in i historien och bli inspirerad. Besök Kristinehamns Historiska museum i Kristinehamn.
Utställningen på övre plan berättar om hur staden växte fram ur järnhanteringen och utskeppningen av järnet över Vänern. Res i tid och i fantasi. Kristinehamns historia har mycket att berätta. Du träffar också flera Kristinehamnsprofiler så som Gustaf Fröding, Tom Trana, Mia Skäringer och Kicki Johansson. Du hittar motorer från Albin motor, propellrar från Kmv och Rolls Royce. Du får svaret på gåtorna om: Lusasken, runstenen, Saxholmen och Fastingsmarknaden.
Hur kom det sig att världsmarknadspriset på järn bestämdes här? Varför valde Sex Pistols Kristinehamn bland sina första spelningar? På nedre plan har Kristinehamns historiska museum tillfälliga utställningar samt en butik.

Ett urval av tillfälliga utställningar 2019:
13 februari – 24 april - Erik Rafael-Rådberg
En utställning om skulptören och inredningsarkitekten Erik Rafael-Rådberg som föddes 1881 i Kristinehamn, och som dog 1961 i sitt hem Österviks kapell. Vem var personen och människan Erik Rafael-Rådberg, och vilka var människorna - konstnärerna och familjen - runtomkring honom?

7 maj – 29 maj - Skolornas Bildutställning 2019 – Frihet!
En bildutställning för och med barn. I samverkan med Kultur i skolan, Kristinehamn.
Varje läsår arbetar alla barn i Kristinehamn från förskola till gymnasiet med ett gemensamt bildtema. Arbetet mynnar ut i en stor bildutställning, som är öppen för allmänheten. Utställningen är 2019 förlagd till Kristinehamns historiska och pågår 7 – 29 maj.

Sommarutställning 15 juni – 28 augusti - Pudelrock, Punk och Fanzines
En 80-talsutställning. En foto- och filmutställning av dokumentärfilmare och fotograf Bengt Löfgren, född 1965 i Kristinehamn. Film och foton från Kristinehamns under punkens och pudelrockens storhetstid i staden på 1980-talet.

4 september – 23 oktober - Alfons Åberg
Turnéutställning för barn som producerades 2017 inför Alfons 45-årsdag.
Öppettider
INFO
Plats
Tisdag – fredag kl. 10.00 – 16.00
Sista onsdagen i månaden kl. 10.00 – 19.00
Sista lördagen i månaden kl. 10.00 – 15.00
Namn
Södra Hamngatan 1a
Adress
Södra Hamngatan 1 A
Kristinehamn
Kommun: Kristinehamn
Beskrivning
Kristinehamns Historiska ligger i en stallbyggnad bakom Wahlundsgården i Kristinehamn. Byggnaden når du genom att gå, cykla eller köra till Södra Hamngatan och svänga direkt till vänster in på den stora gårdsplanen. Handikapparkering finns på gårdsplanen; vanlig parkering finns längs Södra Hamngatan eller på centrumparkeringarna
  • Höra
  • Röra sig
  • Djur
  • Hiss
  • Hörslinga
  • Permobil
  • Ramp
  • Rullator
  • Rullstol
Tillbaka
Kristinehamn
Besök hemsida
Historia
Gratis
Museum
Gustav Fröding
Hus & kulturmiljöer
Turistbyrån tipsar
Familj