Strövområde - Östervik/Gustafsvik

Promenera från Marieberg till det historiska Gustafsvik, Kristinehamn. Stigen går längs med Vänern och är ca 4 km enkel väg och har bra ställen att observera fågellivet på.
Området runt Österviks kapell är bra för att spana in flyttfåglar och tranor mm. I den inre delen av Varnumsviken ligger den historiska platsen Gustafsvik. Hit kan du promenera på gång- och cykelvägen från Marieberg, via Ålkärr längs Varnumsviken i Vänern.

Längs vägen finns strandängar med en speciell flora och fauna. Här finns också ett rikt fågelliv. Du passerar Österviks stadsbondgård och Österviks kapell. Naturen består av löv- och barrskog, ängs- och hagmark liksom åkerholmar och spår av vilda djur finns nästan överallt. Uppe vid Östervik finns en informationstavla om djur- och naturliv. Besökare får inte störa, skada eller plocka något. Området runt Österviks kapellet är härligt under våren. Ta med picknickkorgen och spana in blåsippor, vitsippor.

Längs allén vid Gustafsvik växer många fina lövträd och här kan du ströva omkring i den gamla parken, i hagmarker och naturskogar. Själva herrgårdsbyggnaden brann ner på 1960-talet, kvar finns endast flygelbyggnaderna. På området är det under sommartid café i den västra flygeln, inredningsbutik i östra flygeln och trädgårdsverksamhet av Nissebo Trädgård. Det finns informationstavlor utplacerade runt om Gustafsviks herrgård. Nere vid viken finns ett fågeltorn. Idag finns ridklubben i området och här finns stall, ridhus och ett café (öppet helger vid tävlingar och vissa träningar, vardagar på kvällar under lektioner).
INFO
Plats
Namn
Strövområde - Östervik/Gustafsvik
Adress
Hjälmarsnäsvägen
2
681 95 Kristinehamn
Kommun: Kristinehamn
Urban Kihlström
Beskrivning
4 km vandring längs med Varnumsviken.
Tillbaka
Kristinehamn
Besök hemsida
Gratis
Natur
Vandra
Vänern