Semestra i husbilsvänliga Kristinehamn

Välkommen med husbilen

I Kristinehamn tycker vi om husbilar och husvagnar. Kristinehamn har blivit ett center för allt som har med "fritid på hjul" att göra. Här finns något för dig oavsett om du vill hitta ett boende, köpa eller serva ditt fordon. I Kristinehamn finns det fem ställplatser/campingar, fem företag som säljer fordon, fyra firmor som arbetar med service och ett som hyr ut husbilar. Det är lätt att ta sig hit och i Kristinehamn har du alltid nära till vatten, naturen, mycket kultur och ett mysigt centrum med unik shopping och trevliga restauranger och caféer.

POPULÄRT MED HUSBIL OCH HUSVAGN

Här nedan kommer lite förslag på vad du kan göra i Kristinehamn.

MAGISK SKÄRGÅRD

Kristinehamns skärgård är magiskt vacker och här finns något för alla. När du bor på Kristinehamns gästhamn eller Kristinehamn herrgårdscamping är du nära både skärgården och centrum. Vill du bo lite längre från centrum finns Baggeruds camping och Revsands camping, fortfarande med fint Vänerläge. Ett enkelt sätt att ta del av skärgården året runt är att du följer skyltarna mot Picassoskulpturen och tar dig längs strandpromenaden genom att gå, cykla, ta husbilen. Från centrum är sträckan 7km men bereonde vart du väljer att starta din tur kan den ju bli betydligt kortare. Ett trevligt tips sommartid är att ta båten ena vägen och gå andra eller ta bussen för den går ju året om.

Ett måste när du är i Kristinehamns skärgård är att se Pablo Picassos största skulptur, en skulptur som föreställer hans fru Jacqueline. Det är framförallt Vänerläget som gör att det är trevligt att återkomma till Picassoskulpturen. Gå runt udden och se skulpturen från den sidan Pablo Picasso tänkte sig att du ska se skulpturen nämligen från sjösidan. Passa på och njut av en magisk Vänervy året runt. Det finns flera caféer/restauranger i skärgården som serverar fika och lättare lunch som har öppet främst under sommarsäsongen. 

Sommartid turbåtar till öarna Vålön, Långön och Alvön och saxholmen. Njut av bad, vandring samt lugn och ro. Klicka här så kan du läsa mer om årets turbåtstrafik med de tre olika båtarna Stöten, Båtbuss 95/96 och vårt flytande stadsvapen Bojorten.

Ett tips är att ta sig till Fyrudden en liten gömd pärla alldeles bortom Picassoudden där en lite strand och vacker utsikt finns. Perfekt att packa upp pic-nicen här. Ett annat tips är att cykla eller ta husbilen till Kungens rastplats (Magasinsvägen/Possebergsvägen 11). Här hittar du vindskydd och eldstad med Vänernära läge. Prova fiskelyckan det är fritt fiske i Vänern. Alla dessa platser är mycket fotovänliga och andra fina fotovänliga platser med härlig Vänerutsikt är Baggerud och Hult. 

MYSIG HERRGÅRDSMILJÖ

Vid Gustafsviks herrgård, väster om Kristinehamn, finner du en drömlik plats med en spännande historia. Herrgården brann ner 1967 och kvar finns bland annat flygelbyggnaderna. Mest känt nu är Gustafsvik för att Ernst Kirchsteiger renoverade den västra flygeln 2016 i TV programmen "Sommar med Ernst" & "Jul med Ernst". Under 2018-2019 renoverades den östra flygeln av Kristinehamns kommun.
I den västra flygeln hittar du ett sommarcafé och i östra flygeln en sommarbutik. Här finns även trädgårdsverksamhet på platsen och grönsakerna som odlas här används i caféet. Ta cykeln längs Varnumsviken till Gustafsvik eller kör husbilen och njut av fika och shopping i en mysig miljö eller strosa bara runt och njut av platsen. Även andra årstider har platsen sin charm och du kan läsa på skultar runt om på området om historien. Det händer även en del evenemang vid Gustafsvik bla Smaka på Värmland i slutet av september och julmarknad i december, läs mer om verksamheterna på Gustafsvik och de olika evenemang som sker genom att klicka här.

NÄRA NATUR OCH KULTUR

Oavsett vilken ställplats eller camping du valt att bo på är det nära naturen genom vatten och skog. För dig med golfintresse och som hellre är nära skogen än vatten rekommenderas golfklubbens ställplats. Från golfklubben är det inte långt att hoppa på Värmlandsleden Järnleden någon stans mitt på. Järnleden utgår från Kristinehamns gästhamn och slutar i Hytte (Nässundet) och är 30 km lång. Första etappen är en härlig asfaltsväg som du kan gå eller cykla längs med Varnumsviken till Gustafsvik. Tips på stop längs vägen är Kristinehamns konstmuseum som är ett spännande konstmuseum för modern och samtida konst, Östervik med fågelområde, café, stadsbondgård och ett unikt kapell. Under våren finns mängder av blåsippor och vitsippor här som trivs i den unika biotopen. Gustafsviks herrgårdspark är ett måste. Vill du ta dig an hela leden är Niklasdam trädgård ett trevligt stop som är handelsträdgård och har pelargonmuseum och café under sommaren.

Bor du söder om stan på Revsand och framförallt Baggerud har är det cykelnära till de fler Värmlandsleder nämligen de tre Visnumskilslederna.

CENTRUMSHOPPING

Lämna husbilen på någon av ställplatserna och promenera/cykla in till Kristinehamns centrum eller ta med din husbil. Här hittar du allt från mysiga caféer, butiker och restauranger till unik shopping. Spendera en heldag och strosa runt i butikerna, fika och avsluta dagen med en middag på någon av restaurangerna. Ex på unik shopping är: Lev Vackert butiken, Krukmakeri hemjord, Metro, Gretas Ost & Sånt, Kristinehamns historiska, Wermlands brygghus, och Oliveriet. 

Vålösundsvägen och Kristinehamns skärgård
Photo credit: Vackra Vålösundsvägen
Vålösundsvägen och Kristinehamns skärgård
Vårblommor
Photo credit: Upptäck våren i Kristinehamn
Vårblommor
Vålösundet i Kristinehamn är värt ett besök året runt
Photo credit: Vålösundet i Kristinehamn är värt ett besök året runt
Vålösundet i Kristinehamn är värt ett besök året runt
Nej