Drottning Kristinas betydelse för Kristinehamn

År 1642 fick Bro stadsrättigheter av Drottning Kristinas förmyndarregering och namnet Kristinehamn till drottningens ära.

Kristina, senare Kristina Alexandra, född 8 december 1626 på slottet Tre Kronor, död 19 april 1689 i Rom.

Kristina själv beskriver sin födelse i sin självbiofgrafi: ''Jag föddes med segerhuva och allenast ansiktet, armarna och benen fria. Jag var luden över hela kroppen och hade en grov, stark stämma. Allt detta gjorde att mina jordemödrar, tog emot mig som en gosse.'' Förväntningarna på en arvprins hade varit extremt höga.

Hon var drottning av Sverige i egen rätt från 1632 till 1654, regerande från 1644. Kristina intresserade sig mycket för kultur och lockade bland annat den franska filosofen och vetenskapsmannen, René Descartes till det svenska hovet.

År 1642 fick Bro stadsrättigheter av Drottning Kristinas förmyndarregering och namnet Kristinehamn till drottningens ära. Då bodde det cirka 200 personer på platsen och i samband med detta fick staden en bojort i stadsvapnet.

Hon abdikerade 1654 och konverterade då till katolicismen, en stor skandal i samtiden, varefter hon slog sig ned i Rom. Där hon under flera decennier kom att spela en framträdande roll i stadens kulturliv. Hon dog i Rom efter en kort tids sjukdom. På hennes minnesplatta av sten har Kristina lämnat efter stt kända citat: ''Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord''.

Kristinadagen 24 juli

Drottning Kristina var en person som inte följde normen utan alltid gick sin egen väg. Hon var modig och vågade stå upp för sig själv och det hon ville. De flesta minns drottning Kristina tack vare sina djärva val i livet. Bland annat valde hon att inte gifta sig och vid 28 års ålder abdikerade hon, flyttade till Rom och blev katolik. Kristinehamn fick stadsrättigheter och stadens namn efter drottningen och därför firar vi hennes namnsdag lite extra den 24:e juli med det årliga evenemanget Kristinadagen.

Årets Kristina 2020

Pga pandemin instiftades priset "Årets Kristina" som ersatte årets Kristinadag. Utnämningen presenterades i samarbete mellan Visit Kristinehamn, Omtänksamma Kristinehamn och Nya Kristinehamnsposten. Med drottningens egna citat "Den som går sin egen väg behöver ingen karta" som utgångspunkt skickades många nomineringar in. Årets Kristina 2020 gick till Marie-Louise Englund som nominerades av sin dotter Sandra.

Livrustkammarens firande av drottning Kristinas födelsedag 2020

Christina-Akademien har i flera år uppmärksammat drottning Kristinas födelsedag 8 december på Livrustkammaren. Den 8 december har det firats med ett program av ”lärda samtal och sceniska framträdanden”. Korta föreläsningar om aktuell Kristinaforskning har varvats med dans, musik och teater från 1600-talet. Detta år blev inget undantag men programmet genomfördes helt digitalt istället. Inbjudna museer, institutioner, dansare, forskare, sångare, musiker och historiker hyllade tillsammans med Livrustkammaren drottning Kristina under en hel vecka mellan 1-8 december. Kristinehamn bidrog med en film som berättade om när drottning Kristinas förmyndarregering gav stadsprivilegier till Kristinehamn.
Kristinadagen i Kristinehamn
Kristinadagen i Kristinehamn
Marie-Louise Englund, Årets Kristina 2020
Photo credit: Marie-Louise Englund, Årets Kristina 2020
Marie-Louise Englund, Årets Kristina 2020
Nej