Vandra en Värmlandsled i Kristinehamn

Järnleden

Välkommen ut i naturen.

Det går bra att vandra den historiska leden redan nu. Leden besiktas och görs i ordning för att öppnas för säsongen 8 maj.
Leden är 30 km. Du behöver inte vandra hela leden. På den nedladdningsbara kartan ser du var det finns parkeringsplatser om du vill gå fram och tillbaka en sträcka. Du ser också var busshållplatserna är om du vill åka buss och gå en runda för att ta bussen tillbaka. Möjligheterna är många.

Lyssna på audioguiden längst med leden med appen Storyspot.

Etapper:

Hytte - Bergsjötorpet, medel 5 km, 1.5 till 2 tim 
Bergsjötorpet - Niklasdamm, medel 5 km, 1.5 till 2 tim
Niklasdamm - Älvbron, medel 4 km, 1.5 till 2 tim
Älvbron - Gustafsvik, medel (vägen upp till fornborgen är svår) 9 km, 3 till 4 tim
Ladda upp karta

Vandra Järnleden i Kristinehamn

Järnleden

Järnleden är 30 kilometer lång enkel väg. Du behöver inte gå hela tur och retur utan kan gå etapper. Kombinera motion, picknick, trevligt sällskap, historia, djur, natur, frisk luft, lugn och ro.
Vandra den historiska Järnleden, Kristinehamn

Platser längs med Järnleden

Järnleden ger dig möjlighet att vandra i järnets spår och följa dess väg till Vänern. Leden sträcker sig från Hytte till Kristinehamns gästhamn. Här beskrivs ett antal platser längs med leden.
Vandra en Värmlandsled i Kristinehamn

Följ med på guidning

Christina Skan guidar på Järnleden. Genom att följa med henne får du både information om när när järnet transporterades på dessa vägar samt hjälp med att se flora och fauna längs med vägen.
Följ järnets spännande historia längs Järnleden, Kristinehamn

Järnets historia

Historien om järnets väg är tätt sammanknippat med Kristinehamns utveckling och stadsbildning. Den 400-åriga historien kring järnets utveckling i Värmlands Bergslag beskriver Kristinehamn som Sveriges viktigaste knutpunkt för järnet.
Naturen varierar efter säsong på Järnleden, Kristinehamn

Naturen längs med leden

Järnleden har omväxlande natur och varierande efter säsong.
Vandra i Storfors - kombinera med Järnleden Kristinehamn

Järnsjöleden

28 km lång vandringsled som sträcker sig mellan Hytte och Bjurbäckens slussar. Läs mer på Storfors kommun sida om Järnsjöleden som färdigställdes 2018 och invigdes 2020.