Senaste nytt

2019-03-09

12 maj är det årsinvigning av Järnleden. Leden underhålls mellan maj - september.

2018-10-24

Mellan Norsbäcken och Varrsvikshöjden i Brosäter var uppmärksam så att du håller till vänster och följer den oranga märkningen. Storfors Kommun håller på att skapa en ny led som heter Järnsjöleden där ny skyltning just nu kan vara lite förvirrande.

2017-05-05

nu är farliga träd vid järnleden borta. Leden har bra standard och det går bra att vandra redan nu. Ha överseende att lite mer behöver göras för att få leden bra efter vintern.

2015-10-20

Nu är en fantastisk vandringssäsong slut. Järnleden är officiellt stängt. Naturligtvis kan du fortsätta att vandra på leden men tidigast underhåll är våren 2016. Trevlig vandring:)

2015-04-21

Hytte - Älvbron är besiktigad och klar. 

Hela leden ska vara klar och öppnas 1 maj. Marieberg är åtgärdad men skylten om Galgviken är under reparation. Han som gått sträckan säger: Det är otroligt rent utmed sträckan. En heder att alla tar med sig sitt skräp:)

2015-03-05

Nu börjar det bli klart med Sweden Iron Trail Marathon & 24 K

2014-10-02

Nu stängs tappkranen vid Nicklasdam av så att inte frosten tar den.

2014-09-05

Grönt ljus med Järnleden.
Vägen till Niklasdam där Järnleden passerar är lagad. På väggen intill ingången till Niklasdams cafeteria finns en tapp där vandraren kan fylla på med vatten. Denna stängs av när frosten kommer och det blir risk att rören fryser sönder.
Leden längs Varnan är även den fixat. En flertal träd har även tagits bort över leden så nu tror jag att den är nära 100 % .

2014-09-04

Statusen på leden är god. Dock - vandra med vattentäta kängor.

2014-08-29

Hann med att titta på kavelbroarna vid fornborgen också under förmiddagen. De är ok, lite fuktigt i backen upp och ner från borgen. Förmodar att det runnit även här. Kanske skall man kompettera med något här i backen - typ förlängrning av någon bro, steg - men det behövs inte just nu. Träd har blåst ner intill men leden har klarat sig.
//Stefan

2014-08-28

Idag var jag vid Hytte, Varvsbäcken, Bromossen, Hygget och Eskilstorp. Broarna och spängerna här ok.

Vältrampat "fint" längs leden. Inte blött. Broar och spänger torra. Bra förhållanden hela vägen.
Såg att de höll på med att grusa vägen vid Niklasdamm.
Inte kollat sträckan genom Niklasdam och Niklasdamm-Älvängen. Det vi kunde se var att hela vägen var av och att du som vandrare/boende är tvungen att åka runt via stallet. Men kanske att det stora väghålet snart lagas och då är det bara att vandra på igen.
//Stefan

2014-08-26

På grund av mycket regn har flera sträckor längs Järnleden svämmat över, broar och spänger har flyttat sig och vägar har rasat.
Vi jobbar löpande med att återställa leden till sitt ursprung. 
 
Sträckan Älvängen-Älvbron har idag besiktats  
Grusvägen lagad med ny vägtrumma mellan Älvbron och där stigen går in vid Varnan. 
Flera spänger längs stigen vid Varnan är återplacerade i ursprungsläge, en av två broar är tillrättalagd och nya markeringsstolpar är uppsatta. Idag extremt höga vattenflöden när du följer grusvägen från Älvängen, ca 100 meter in på stigen längs med Varnan. Nu är det nästan omöjligt att passera. Bro och spänger längs denna sträcka, ca 50 meter, skall läggas tillrätta under fredagen om nu inga nya kraftiga regn faller. Även om dessa kommer på plats kan det vara blött. 
För övrigt kan sträckan vandras torrskodd om du har rejäla och vattentäta kängor. 
 
Niklasdam
Idag är vägen helt av och du kommer inte fram till Niklasdams Trädgård, om du vandrar från söder till norr. Vi rekommenderar att du istället går runt området och följer grusvägen. 

2014-08-25

Tips: ha på långbyxor när du går på leden - det finns en hel del högt gräs.

2014-06-10

Nyhet på vandringsleden Järnleden är att det numera finns en ordningsställt P-plats för 4 bilar vid Bergsjötorp. P-platsen är i direkt anslutning till rastplatsen/alternativa startplatsen vid Bergsjötorp.

_______________

Underhåll av leden.
Järnleden är alltid öppen för vandring. Mellan Kristinehamn och Gustavsvik sammanfaller leden med cyklisternas Sverigeled och en del vinterunderhållna promenadleder. Dessa kan man njuta av året runt.
Hela ledens sträckning underhålls och besiktigas löpande under perioden maj-oktober.
Övrig tid på året kommer det inte att genomföras något underhåll. Upptäcker du något fel på leden eller ha synpunkter efter din vandring är du välkommen att höra av dig till turistbyrån, antingen på mail turist@kristinehamn.se eller via telefon 0550-881 87.