Vålön, Kalvön, Sibberön, Långön, Alvön och Saxholmen.

Öar i Kristinehamns skärgård

"Vänern, jag är din för evigt, oavsett årstid och väderstreck. Du är lika vacker i soluppgång som i storm, jag får vila på dina stränder och blicka ut över din yta.
Jag har färdats runt dig, badat i ditt vatten och andats din luft, klättrat över dina berg och susat i dina skogar. Jag är kär!"
Anna Säfsten - en av författarna till boken: VÄNERN upplevelser vid vatten. (Votum förlag)

Vänern har 22 000 öar, kobbar och skär. Har du inte tillgång till egen båt och vill ta dig ut i den vackra skärgården i Kristinehamn finns en mängd alternativ med hjälp av en turbåt. Öarna du kan nå 2020 är: Vålön, Kalvön, Sibberön, Långön, Alvön och Saxholmen.

Båtturer Vänern

Sandvikarna är en härlig badstrand på Vålön

Vålön

Kristinehamns största ö är Vålön. På öns östra sida finns Sandvikarna, en populär plats bland barnfamiljer med långgrunda sandstränder och lekplats. Här finns även en badramp samt en anpassad toalett för rullstolsburna som underlättar för dig med funktionshinder. Blir du hungrig? Ta med matsäck men också något att grilla och använd grillplatsen. Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerhorisonten.
Kalvön en härlig ö i Kristinehamns skärgård

Kalvön

Den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön har gott om lämpliga ytor för att slå upp ett tält. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns.Till Kalvön kommer du genom att ta båten (Stöten) till Vålön och sedan gå den mysiga promenaden till Kalvön.
Sibberön är ett naturreservat i Värmlands skärgården

Sibberön

Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Här finns klippbad och sandstränder, skogsmark och öppna ängar. Utanför öns raststuga finns en större äng som är lika bra för lekar som för tältning. Till Sibberön kommer du genom att ta båten till Vålön och sedan promenera 4 km till Kalvön och sedan vidare till Sibberön.
Alvön solbadarö i Vänern

Alvön

Enligt många båtägare och badare är Alvön den ö som erbjuder Vänerns allra vackraste klippbad och kallas Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida och vid Svinön ligger oftast många mindre fritidsbåtar vid klipporna. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Detta är en riktigt fin Vänerpärla som fler borde upptäcka.
Långön är en härlig ö i Vänern

Långön

På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.
Saxholmen är en ö i Vänern

Saxholmen

Säsongen 2019 kan du åka med Bojorten (Pirattur) till Saxholmen. Båtbussen trafikerar inte Saxholmen 2019. En sägenomspunnen ö där det gjorts arkeologiska utgrävningar. I forna tider fanns en borg, nu finns ruinerna kvar. Myten finns om den grymme Saxe av Sachsen som bodde på Saxholmen. En vandringsled tar dig runt ön. Historien kan du läsa dig till och lyssna genom audioguiden i Vevlådan.