Öluffa

I hundratals år har Vänern med sin yta och strategiska läge varit en knutpunkt för transport från hav till skog och stad till landsbygd. Med dess vilda natur, genuina människor och spännande historia lämnar den ingen oberörd.

Välkommen som du är, ta ett djupt andetag och njut av allt från kultur till en sjönära middagslur. Ingen kan låta bli att älska Vänern. Med dess obrutna horisont och vilda natur ger Vänern ett storslaget intryck. Med kaxiga placeringen tredje störst i Europa och störst i Sverige finns det ingenting som liknar Vänern. Att Vänern genom årtusenden har lyckats behålla sin vattenkvalité är något som vi är väldigt stolta över. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt ur sjön.

På väg med träbåten Stöten i Kristinehamns skärgård, VänernÅk med Stöten till en Vänerö

Turbåten Stöten startar den 17 juni och förlänger sina turer ända fram till den 1 september. Turbåten går från Kristinehamns centrum (Mastmagasinet) via bla Kristinehamns herrgårdscamping ut till Kristinehamns skärgård (Vålösundsbryggan). På Vålön finns det två underbara sandstränder. Du kan även åka till Vålön fast det inte är badväder. Från Vålön kan du vandra till Kalvön och Sibberön (naturreservat).

Nyhet 2018: Barn under 19 år åker fritt.
Stötens turlista 

Vänern - ett innanhavÅk med Båtbussen nr 95

Kliv ombord på Båtbuss 95 mellan den 26 juni till 5 august (tisdagar till söndagar).

Läs tidtabellen Karlstad Kristinehamn 

Du kommer att åka kl. 08:30 från Karlstad via Inre farleden till Kristinehamns gästhamn kl. 11:10. Väl i Kristinehamn kan du ex åka pirattur, gå på Kristinehamns historiska museum, mysa i Kristinehamns centrum med ex Sockerslottet, Krukmakeri hemjord, Ölme diversehandel och mycket mera.

Fler tips hittar du på Kristinehamns turistbyrå och i Kristinehamns turistguide. 

Båten är tillbaka kl. 19:30 på  kvällen i Karlstad.

Läs prislistan

Kombinera gärna med buss eller tåg med Värmlandstrafik.

Lugn och ro i Kristinehamns skärgårdÅk med Båtbussen nr 96

Vänern har 22 000 öar, kobbar och skär. Du kan åka från Kristinehamns gästhamn eller Vålösundsbryggan med båtbuss 96 till öar i Kristinehamns skärgård: Alvön och Långön. Båten går 2018 under perioden 26 juni till 5 augusti, observera alla dagar utom måndagar. Båten går tre gånger ut till öarna med start kl. 11:50 och sista turen till Kristinehamns gästhamn kl. 17:15.

Läs tidabellen Kristinehamns skärgård 

Läs prislistan

Åk med en Bojort

Bojorten i Kristinehamns skärgård

Bojortarna användes som transportfartyg på de grunda holländska kanalerna. Bojortar har även haft stor betydelse för Kristinehamns bildande. Staden var mellan 1600- till 1800-talen den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var nämligen på dessa fartyg som järnet fraktades över Vänern till Göteborg för vidare transport utomlands. Därför gav Drottning Kristinas förmyndarregering 1642 Kristinehamn stadsrättig

Bojortens turlista innehåller i år med pirattur, trerättersmeny och räkmackekryss.

Nytt för 2018 är att du kan besöka och gå ombord på Bojorten genom Öppet Skepp. Se vilka dagar och tider genom att klicka här.

Välkommen till Vänerhavet!

Se en kort film om Kristinehamn här