Världens högsta Picassoskulptur står vid Vänerns strand i Kristinehamn

Picassoskulpturen

Vid Vänerns strand hittar du Picassoskulpturen. Området med båtliv, caféer och strandpromenad är Kristinehamns mest välbesökta och populärt året runt.

Text av Tommy Ternemar, f d kommunalråd i Kristinehamn:

"I Kristinehamns skärgård står en av Pablo Picassos första monumentala skulpturer Kvinnohuvud (Tète de femme). Att denna 15 meter höga skulptur, hamnade just här är något av en slump och mycket tack vare Kristinehamnskonstnären Bengt Olson. Hösten 1963 träffade Olson den norske konstnären Carl Nesjar på en dammig landsväg utanför Paris. Nesjar som sedan några år tillbaka arbetade med den store Pablo Picasso, berättade att Picasso aldrig fått göra några monumentala verk, då han är så dyr att ingen stad eller inget land har råd att köpa ett. Därför, berättade Nesjar, så hade Picasso bestämt sig för att skänka bort denna möjlighet. Nesjar pekade på en modell och berättade att den skulle kosta 150 000 kr att få 15 meter hög och att New York eventuellt var intresserade. Olson frågade om han inte kunde få ta med sig modellen till Sverige och försöka få den såld där. Det fick han, men det var snabba ryck då New York kanske ville ha den. Olson åkte hem till Kristinehamn och ringde upp dåvarande stadsfullmäktiges ordförande Göte Berg, som förstod att detta var ett enastående erbjudande. Stadsfullmäktige kallades samman redan dagen efter (två dagar innan julafton) och alla kom. Olson fick ordet, visade modellen och avslutade med att säga "Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn framför New York, vem av er vågar då säga nej till framtiden?" Göte Berg tog snabbt klubban och sa: "Ja, om det nu är så, ska väl för fan inte vi säga nej till det?" "Nej", sa resterande kring bordet och så drämde Göte Berg klubban i bordet."

Vill du höra Bengt Olson berätta om Picassoskulpturens väg till Kristinehamn - lyssna på den intressanta historien när han berättar för Sveriges Radio

Mer fakta om Picassoskulpturen

Infopointen vid Picassoskulpturen är öppen 2020: 15 juni till 7 augusti, stängt midsommarafton, måndag - fredag 10-14. 

Följ med konsult Christina Skan på en guidad tur vid Picassoskulpturen 

En av de få bilderna som finns av Pablo Picasso tillsammans med en modell av Picassoskulpturen i Kristinehamn
En av de få bilderna som finns av Pablo Picasso tillsammans med en modell av Picassoskulpturen i Kristinehamn
Picassoskulpturen är vacker från Vänern
Photo credit: Ta en båttur och se skulpturen från Vänern
Picassoskulpturen är vacker från Vänern
Ja