Drottning Kristina

Kristina, senare Kristina Alexandra, född 8 december 1626 på slottet Tre Kronor, död 19 april 1689 i Rom.

Kristina själv beskriver sin födelse i sin självbiofgrafi: ''Jag föddes med segerhuva och allenast ansiktet, armarna och benen fria. Jag var luden över hela kroppen och hade en grov, stark stämma. Allt detta gjorde att mina jordemödrar, tog emot mig som en gosse.'' Förväntningarna på en arvprins hade varit extremt höga.

Hon var drottning av Sverige i egen rätt från 1632 till 1654, regerande från 1644.
Kristina intresserade sig mycket för kultur och lockade bland annat den franska filosofen och vetenskapsmannen, René Descartes till det svenska hovet.

År 1642 fick Bro stadsrättigheter av Drottning Kristinas förmyndarregering och namnet Kristinehamn till drottningens ära. Då bodde det cirka 200 personer på platsen och isamband med detta fick staden en bojort i stadsvapnet.

Hon abdikerade 1654 och konverterade då till katolicismen, en stor skandal i samtiden, varefter hon slog sig ned i Rom. Där hon under flera decennier kom att spela en framträdande roll i stadens kulturliv. Hon dog i Rom efter en kort tids sjukdom. På hennes minnesplatta av sten har Kristina lämnat efter stt kända citat: ''Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord''.