En historia om choklad och italien

Gör en utflykt. Du får en spännande historia varvat med smaker av choklad och italien.

Kristinehamn har en spännande historia

Kristinehamn var mellan 1600- till 1800-talen den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var i Kristinehamn världsmarknadspriset på järn beslutades en gång i tiden. Vad innebär egentligen detta? Hur var det? Tänk dig en stad där befolkningen ökar kraftigt en gång om året. Var ska alla bo? Hur var det egentligen med barnarbete i järnets stad? På en stadsvandring och eller ett besök på Kristinehamns historiska får du en bild av hur det hela gick till. Under 1600- och fram till 1800-talen låg bojortarna på rad i Kristinehamn och väntade på att järnet från Bergslagen skulle lastas.

Klicka in dig på nedan relaterade produkter: Kristinehamns historiska, historisk stadsvandring med guide, öppet skepp, Trädgårdsgatan eller stadsvandra på egen hand. 

Ölme diversehandel ligger också på gångavstånd och här får du en annan spännande historia. Nämligen handelns historia. Kliv in i en lanthandel och förflytta dig till en annan tid. Tiden när handlaren står bakom disken och det hänger produkter i taket.

Många goda smaker i Kristinehamn

Den perfekta utflykten blandas med goda smaker. I Kristinehamn har du flera valmöjligheter. Rundturen innehåller både smak av choklad och italien. Hur kan det komma sig?

Choklad - det är tack vare Sockerslottet och Gunilla Wall. Hon är tårtkonstnär och vann TV-programmet det stora Tårtslaget 2016. Huset hon finns i är f.d baptistkyrkan som är byggd 1892 som Gunilla och hennes man gjort om till Sockerslottet. Här finns restaurang, café, chokladbutik och hotell. 

Italien - kärleken förde Sardiniske Andrea till Kristinehamn. Han och Kristinehamnsbördiga Jenny har skapat lilla italien på Kungsgatan i Kristinehamn. Kliv in i lilla italien och njut av italien inspirerad lunch eller fika. 

Klicka in dig på nedan relaterade produkter: Sockerslottet, Oliveriet.

Nedan relaterade sida Smaka på Kristinehamn är ett samarbete för lokalproducerad, hantverksmässig framställning av mat och dryck i Kristinehamn.

Oliveriet

Sockerslottet

Nej