Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum

helschon

Nyfikenhet gav mig friden i Kristinehamns kyrka. Mitt bygg- och konstintresse fick sina svar när jag trädde in genom kyrkporten. Är du frågvis samt söker inre ro, gör som jag … ta vara på dessa stunder. Kliv in du med och känn dig välkommen inom dessa väggar.

Jag som relativt nyinflyttad till den fagra staden Kristinehamn hade som mål att granska alla sevärdheter så snabbt som möjligt. Just för att hemstadga mig! Det undkom mig inte att i Kristinehamn, som är en tätort i Kristinehamns distrikt i Värmland och centralort i Kristinehamns kommun, fanns det en kyrka som är värt att förtro sig med.

Till min glädje ligger kyrkan väldigt centralt på Nya Kyrkogatan 3, dit kan jag ta mig till fots. Den historiska byggnaden uppfördes under nygotik, en stilriktning från 1800-talet som härstammar från Europa. Den svenske, självlärda arkitekten, Carl Brunius ritade kyrkan 1846 som invigdes den 10 oktober 1858.

Här, inom dessa väggar finner jag andakt och tystnad. Själen behöver sitt… även ögonen kan få sin fröjd och återhämta sig någon stund på den graciösa utsmyckningen. Orgel, tavlor, ljuskronor, dopfunten samt kyrkans oumbärligaste, Krucifix från 1300 talet, återspeglar mystiken som jag inte i övrigt kan få till vardags.

Även miljön runt om Kristinehamns kyrka är värd sin tid. Här har jag vandrat och funnit flera gravstenar som väckt mitt intresse bl.a. en grav där vår nationala skalds Gustaf Frödings familj ligger begravda.

Helena Schön, Kristinehamn

Helena tipsar även om några andra smultronställen i Kristinehamn i sina tävlingsbidrag:

 

Fina miljöer på Gustafsviks herrgårdspark och konst & kultur på Kristinehamns konstmuseum.

 

Jag vann en övernattning på Stadshotellet STATT i Kristinehamn.

Äntligen blev det rätt tillfälle till övernattningen på det ståtliga STATT, Kristinehamns Stadshotell. Min födelsedag! Det blev ett rejält tilltaget och välrustat rum för två. På första våningen. Just den kvällen var det många gäster från när och fjärran. Köande hotellgäster som tagit hänsyn till rådande Corona-tider. Under den korta momangen som min vän gick ut för att placera parkeringsbeviset i bilrutan, minskade kön markant. Här märkte jag att man hade med serviceminded personal att göra.

En sådan reslig byggnad som vi, Kristinehamnare, är stolta över och som idag gästas av många besökare är förtjänt av att handskas av och med professionell stab. Mina tankar går till den kände arkitekten, Axel Kumliens äran. Han som ritade den anrika byggnaden redan under sena 1800 – talet som än idag pryder Kristinehamns torg. I de goda förvaltarnas händer lär byggnaden står kvar länge till och sprida sin aura över Staden, både för oss lokalinvånare, likaså för dem flittiga resenärers ögon.

Restaurangen Axel har vi dock inte kunnat gästa. Även här märkte jag att Corona-tider krävde sitt. Staden har mängder olika serveringsalternativ! På gångavstånd hittade vi brett utbud på jättemysiga restauranger som hade kvällsöppet. Natten var ”tyst”. Helt otroligt, då hotellet ligger mitt i Stan. Ingen biltrafik som störde nattsömnen. Däremot hördes plaskande ljud från regnet som tyvärr dominerade större delen av kvällen och natten… vädret var inte på min sida, trotts födelsedagen.

Äntligen frukost! Längtade till varma kaffekoppen med tillbehör. För min del gällde gluten- och mjölkfria matprodukter. Åter igen här hade jag stor hjälp av servicepersonalen som fixade allt, utan problem. Snabbt gick det också. Har inte ätit godare gluten- och mjölkfribröd på jättelänge. Psssst - Hotellet har nog ”hemligt inköpsställe”, skulle tro… I den härliga frukostmiljön har vi stannat ett bra tag. Jag passade på och tog några spännande interiörbilder som du kan beskåda här på sajten.

Vi checkar ut och lämnar kulturarvet till beskådan för förbiresande Kristinehamns turister. Vi ses på Statt!

…och för mig blir det bara att infinna sig i och inviga mitt livs ”nyår”.

Helena Schön, Kristinehamn, 23 oktober 2020

Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum
Den vackra kyrkan mitt i Kristinehamns centrum
Statt i Kristinehamn
Photo credit: Vackra Statt som ritats av Axel Kumlien
Statt i Kristinehamn
frukost på Statt Kristinehamn
Photo credit: Mysigt med god frukost på Statt Kristinehamn
frukost på Statt Kristinehamn
Statt i Kristinehamn
Photo credit: Välkommen till vackra Kristinehamn
Statt i Kristinehamn
Nej