Öluffa

Vänern vintern 2018I hundratals år har Vänern med sin yta och strategiska läge varit en knutpunkt för transport från hav till skog och stad till landsbygd. Med dess vilda natur, genuina människor och spännande historia lämnar den ingen oberörd. Bilden till höger visar att Vänern är vacker och spännande även vintertid.

Välkommen som du är, ta ett djupt andetag och njut av allt från kultur till en sjönära middagslur. Ingen kan låta bli att älska Vänern. Med dess obrutna horisont och vilda natur ger Vänern ett storslaget intryck. Med kaxiga placeringen tredje störst i Europa och störst i Sverige finns det ingenting som liknar Vänern. Att Vänern genom årtusenden har lyckats behålla sin vattenkvalité är något som vi är väldigt stolta över. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt ur sjön.

Sommaren 2018 var en fantastisk sommar.
Nu när mörkrets tid är på plats frestar vi med tre bilder från Vänern i sommarskrud tills sommaren 2019 kommer.

Undertiden kan du njuta av Vänern. Ta strandpromenaden till Picassoskulpturen. På söndagar kan du gå på lions tipspromenad. I Kristinehamn är det lätt att nå Vänern. 

Åk med en Bojort

Bojorten i Kristinehamns skärgård

Bojortarna användes som transportfartyg på de grunda holländska kanalerna. Bojortar har även haft stor betydelse för Kristinehamns bildande. Staden var mellan 1600- till 1800-talen den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var nämligen på dessa fartyg som järnet fraktades över Vänern till Göteborg för vidare transport utomlands. Därför gav Drottning Kristinas förmyndarregering 1642 Kristinehamn stadsrättig

På sommaren kan du åka med bojorten.

Välkommen till Vänerhavet!

Se en kort film om Kristinehamn här