Sveriges största innanhav

Vänern

Välkommen som du är och ta ett djupt andetag. Njut av allt från kultur till sjönära middagslur. Det är lätt att älska Vänern som ger ett storslaget intryck med dess vilda natur och obrutna horisont. Vänern har cirka 22 000 öar, kobbar och skär. Det blir lättare och lättare att upptäcka Vänern med båt. I sommar kan du välja båtvägen med:

Titta på kartbilden Sverige - Vänern dominerar och lockar. Med den kaxiga placeringen, tredje största i Europa och störst i Sverige finns det ingenting som liknar Vänern. Frågorna som kommer till Kristinehamns turistbyrå om att ta sig runt Vänern är många. Alternativen är flera: åka bil, cykla, vandra... Klicka på 22 anledningar att besöka Vänern och du hittar en utskrivbar pdf om några av favoritplatserna runt Vänern. 

“Vänern bildades för ca 10.000 år sedan, vid den senaste istiden.”

Det har alltid förekommit omfattande båttrafik på Vänern. När slussleden i Göta älv stod klar 1800 så satte sjöfarten och industrialiseringen fart. Kristinehamn var en viktig sjöstad. Det var här världsmarknadspriset på järn beslutades. Pga den flitiga båttrafiken så räknar man att upp till 20.000 vrak kan finnas på Vänerns botten. Har du träffat Vänerns eget väsen? Koffa. Det är hälften lake och hälften barn, stackars liten. Till vänster ser du en bild från den Vålösundsvägen som är en vacker strandpromenad året runt.