Vänervy

I Kristinehamn finns en omedelbar närhet till Vänern och de underbara öarna i skärgården. Att sitta och fika med utsikt över Vänervyn är ett härligt minne. Känslan att kunna kasta dig ut i havet och få färdas med de stora båtarna på äventyr är magisk.

Att sitta och ta en picknick vid Vänern är härligt. Här har vi markerat ut 25 platser med Vänerutsikt. Det enda som fattas är du och din picknick.

Ladda upp karta med platser för Vänervyer

1 Kummelöns naturreservat
Populära Kummelön med rastbord som har vacker utsikt över Vänerviken.

2 Gustafsviks herrgårdspark
Den rika kulturhistorien, rosafärgade husen och utsikten över Vänerviken gör att du vill stanna länge här. Vill du komm lite närmre Vänern ta tig till fågeltornet och ta med kikare så du kan se fågellivet i Varnumsviken.

3 Stadsbondgården
Här finns en rastplats som är bra för barnen som har mycket spring i benen, grillplats, stor chans att hälsa på bondgårds-djuren och en härlig utsikt över Vänerviken.

4 Kristinehamns konstmuseum
Konstmuseet ligger vackert vid Vänerviken. Ta med dig picknickfilt och korgen. Njut.

Kristinehamns gästhamn
Att sitta och ha picknick och samtidigt kunna följa livet i gästhamnen är rofyllt.

6 Sannaleden
Från Kristinehamns gästhamn går du över Varnan, längs med kajen och husen tills du kommer till skogsvägen. En liten bit in i skogen finns rastplatsen som har utsikt över gästhamn och Vänerviken. Fågellivet längs med strandskogen är näst intill öronbedövande i månadsskiftet maj/juni.

7 Herrgårdscampingen
På Herrgårdscampingen finns Preseteruds Herrgård med dagens utförande från 1800-talet. Herrgården har en egen brygga där utsikten över sundet är vacker. För den som vill göra något extra tillsammans med sin käresta så finns ett Kärleksträd här där då kan sätta ett hänglås och på så sätt "besfästa" kärleken. Området är öppet att besöka även för de som inte bor på campingen. 

8 Skymningens badplats
Här är det enkelt att njuta av en picknick och avsluta med Vänerbad. Det finns gott om soltrappor där det är härligt att sitta. Sandstranden väntar nedanför. Perfekt kombo med Sannaleden (6).

9 Vålösundsvägen
Strandpromenad året runt. Klicka på ovan länk och du hittar information om strandpromenaden, båtturer, bussar samt att du kan klicka och få en tydligare karta över Vålösundet.

10 Picassoskulpturen
Vid Vänerns strand hittar du världens högsta monumentala skulptur av Pablo Picasso. Vänervy, grillplats, rastbord och picassoskulpturen - kan det bli bättre än så?

11 Fyrparken
Från Picassoskulpturen kan du gå Jutviksvägen och Fyrvägen till Fyrudden, den nya utkiksplatsen som har rastbord med härlig Vänerutsikt. Klickar du på Fyrudden ovan får du info om strandpromenaden, båtturer, bussar och en karta över Vålösundet.

12 Jutviken
Ta med picknickfilt och njut av Vänervyn. Här är det härligt att passa på att bada i Vänerhavet.

13 Värnanäs
Vacker vänervy. Klickar du på Kungens rastplats ovan får du info om strandpromenaden och en karta över Vålösundet.

14 Kungens rastplats
Här finns en härlig Vänervy och flera rastbord, vindskydd och grillplatser. Klickar du på Kungens rastplats ovan får du info om strandpromenaden och en karta över Vålösundet.

15 Sandvikarna
Här hittar du en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder, nämligen barnfamiljernas paradis. Delvis tillgänglighetsanpassad. Båttur med Stöten krävs.

16 Kalvön
Ta med picknickkorgen på din båttur på Vänern med Stöten. Vandra på Kristinehamns största ö Vålön och mys med picknick på Kalvön. 

17 Sibberön
Vandra 4 km på Vålön och Kalvön till naturreservatet på Sibberön. Här myser du med din picknick och njuter av Vänerhorisonten. 

18 Långön
Ta med picknickkorgen på din båttur med Båtbussen. Det är lätt att hitta din egna klippa eller njuta vid rastbordet på Långön. 

19 Alvön
Att sitta på en klippa och njuta av picknicken medan du ser ut över Vänerhorisonten är en härlig upplevelse att ha med sig när vintermörkret kommer. Båttur krävs.

20 Revsand
Långgrund sandstrand och härligt solnedgångsläge. Kan det finnas bättre förutsättningar för att ladda picknickkorgen?

21 Hult
Njut av picknickkorgen vid det härliga solnedgångsläget. Här hittar du bad i Vänern och kyrkans sommarhems café.

22 Baggerud
Här finns släta klippor och härligt solnedgångsläge. Glöm inte att ladda picknickkorgen för det är lätt att vara här länge, länge, länge.

23 Arskagsleden (Visnums kils lederna)
Här hittar du både vindskydd, en rastplats med utsikt över Vänerviken och många gamla ekar. Obs här finns betande kor.

24 Nötöleden (Visnums kils lederna)
Här hittar du både Österöstugan, många gamla ekar, en rastplats med utsikt över Vänerviken och en grillplats. Obs här finns betande kor.

25 Prästöleden (Visnums kils lederna)
Här hittar du både Linsöstugan, fågeltorn, många ekar och en rastplats med utsikt över Vänerviken. Obs här finns betande kor.

26 Värmlands Säby naturreservat
Vandra i en anrik och artrik hagmark med mäktiga ekar och ett rikt fågelliv, söder om Kristinehamn. Obs här finns betande kor.

Lyxa till med take away och ta med på picknicken.

Photo credit: Kärleksträdet vid Presteruds Herrgård, Herrgårdscampingen.
Photo credit: Korvgrillning vid Picassoskulpturen
Photo credit: Långön - så härlig Vänervy
Photo credit: Hult
Photo credit: Baggerud - underbara släta klippor.
Photo credit: Nötön
Nej