Blåsippor vid Österviks kapell

Våren

När solen kommer fram är det härligt att komma ut och hälsa på våren genom att titta på blåsippor, tranor, vårfåglar, vårfika och känna vårsolen. Härligt med vårutflykt. Kombinera med takeaway, restaurang eller cafébesök.

Blåsippor och historia

Blåsipporna blommar vid Österviks kapell och det är härligt att titta på dem. Följ den iordninggjorda stigen eller titta efter blommorna i parken. Promenera till fågeltornet vid Varnan. Promenera strandpromenaden längs Varnan mellan Gustafsviks herrgårdspark, som är en magisk herrgårdspark med spännande historia.

Vårens fåglar

Kummelöns naturreservat är ett populärt utflyktsmål på våren. De gamla imponerande ekarna, Vänerviken, vitsipporna, blåsipporna och tranorna hittar du i närheten av Ölme kyrka. Promenera i ett ålderdomligt haglandskap som utgörs av flera hundra år gamla ekar och lindar. Det finns en raststuga, många fikaplatser och en utsiktsplats med god utsikt över Ölmeviken. Naturreservatet är en av länets bästa fågellokaler. 

Det finns flera möjligheter att se vårens fåglar i Kristinehamn. Inre Kilsviken är berömt för sitt rika fågelliv, som bäst studeras från reservatets fågeltorn. Härifrån kan du få se allt från stora skaror änder, gäss och vadare till, om du har tur, en och annan havsörn! Kilsviken bedöms som en internationellt värdefull rastlokal för våtmarksfåglar. Hults hamn är en udde med utsikt över en grund Vänervik samt Storvänern. Här finns en bra sträcklokal främst under vårsträcket för sjöfåglar, måsfåglar, labbar och vadare. Många av fåglarna går även ner och rastar utanför Hults hamn innan de fortsätter sin färd norrut. Värmlands-Säby herrgård har en underbar park att ströva i men också ett naturreservat med omväxlande naturtyper såsom: ädellövskogar, hagmarker, lövsumpskogar, torrängar och strandängar. Här finns ett finns ett mycket rikt fågelliv. Fler tips på bra platser att se fågel i Kristinehamn hittar du i länken.

Strandpromenad

Att komma ut i skogen och att följa ravinen längs Varnan är härligt. Här hittar du skyltar om naturen. Passa på att kika in i koloniträdgårdsområdet. En annan idé är att gå de sex km längs Sannaleden. I maj och juni finns det mycket att höra och se, speciellt för dig som är fågelintresserad. Strövstigen genom strandskogen når på ett ställe fram till vattnet, här finns en liten rastplats med fin utsikt över Varnumsviken. 

Picassoskulpturen är Kristinehamns största kändis och finns vid Vänerns strand. Sju km härlig strandpromenad leder fram till skulpturen och utkiksplatsen. Härifrån kan du fortsätta till Fyrudden, för att få ännu mer Vänerutsikt.

Kummelön är ett populärt utflyktsmål på våren
Kummelön är ett populärt utflyktsmål på våren
Fyrudden vid Vänern nära Picassoskulpturen Kristinehamn
Photo credit: mysiga Fyrudden, Kristinehamn
Fyrudden vid Vänern nära Picassoskulpturen Kristinehamn
Nej